NaSteno.si

Prijave se na e-novice

E-novice

Darilni boni

Pomen barv v stanovanju

(vir: Gradim.si)

 

Splošno je znano, da so barve okoli nas izredno pomembne za dobro počutje in zdravje, zato je prav, da pri opremljanju stanovanja na barve pogledamo tudi s tega stališča.

Barvo vidimo kot obarvano svetlobo, odbito od predmeta. Svetlobni spekter zajema svetlobe od tople rdeče do hladne vijolične v naslednjem redu: rdeča, oranžna, rumena, zelena, turkizna, modra in vijolična. Točno takšne vidimo tudi barve in seveda še vse druge vmesne odtenke. Vsaka od naštetih barv ima na naše razpoloženje in zdravje svoj poseben vpliv.


RDEČA

Za rdečo pravijo, da je barva moči in energije. Je barva krvi in nas vzpodbuja s pospeševanjem kroženja krvi po žilah. Zaradi njenega učinkovanja moramo biti previdni z njo. Preveč rdeče barve v stanovanju nas lahko dela živčne in jezne. Prav tako ni priporočljiva za ljudi, ki so po svoji človeški naravi preveč dejavni ali zlovoljni (koleriki), ker jih pri tem še vzbodbuja. Nasprotno pa si naj potrti in zaspani melanholiki v svoji okolici privoščijo več rdečih odtenkov.

Rdeča barva je tudi barva ljubezni. Močni odtenki vzpodbujajo telesno strast, nežno rožnati pa ljubezen na duhovni ravni. Rahlo rožnati odtenki hkrati tudi sproščajo in pomirjajo, kar je sicer v nasprotju z zasičeno rdečo barvo. Tudi na splošno zasičene, močne barve bolj učinkujejo kot rahli, pastelni odtenki.

Zaradi svoje narave rdeče barve ne priporočamo za prostore, v katerih pričakujemo sprostitev in počitek, na primer za spalnico. Prav tako ni primerna za prostore, kjer z ustvarjanjem nemira moti delovno razpoloženje ali povečuje živčnost, na primer v študijskih sobah, pisarnah, delavnicah, šolskih razredih, čakalnicah zobnih ambulant ipd. Rdečo barvo v prostor na splošno odmerimo bolj previdno, kot piko na “i” z dodatki in manjšimi površinami. Poživi, na primer, prostore, v katerih je več telesne aktivnosti. Doma sta to predvsem hodnik in kuhinja, v vrtcu in šoli pa otroška igralnica in telovadnica.


ORANŽNA

Oranžna je topla barva, optimistična in vzpodbujajoča. Pod njenim vplivom smo bolj veseli in bolj družabni. Sprošča prebavne sokove, zato nam v jedilnici, ki je opremljena z dodatki v odtenkih oranžne barve, obed bolj tekne, pa še pogovor ne zastane.

Z oranžnimi odtenki lahko opremimo dnevno sobo, kuhinjo z jedilnim kotom, prostore za rekreacijo ipd., te barve pa se izogibajmo v pisarnah in drugih delovnih sobah, a tudi za spalnice in druge prostore za sprostitev in počitek ni primerna.

Več oranžnih odtenkov potrebujejo ljudje, ki so po naravi nedružabni, žalostni in brez osebne pobude.


RUMENA

Rumena barva je živahna in vzpodbujajoča. Mnogi jo sicer povezujejo z nekaterimi negativnimi čustvi, kot so zavist, ljubosumje, zamerljivost, strah ... Zdravilci, ki zdravijo z barvami, ji pripisujejo vpliv na motorično živčevje in prebavni trakt. Vzpodbuja tudi delovanje možganov.

Zaradi njenega vpliva na naše razpoloženje jo priporočamo za prostore, v katerih se učimo, študiramo ali smo kako drugače umsko aktivni. Doma je primerna za kuhinje z jedilnim kotom, pa tudi za dnevno sobo ali prostor za rekreacijo, medtem ko je ne priporočamo za kopalnico in spalnico.

Ko govorimo o rumeni barvi, imamo v mislih čisto rumeno ali barvo cvetov trobentice v različno močnih odtenkih. Najbolje učinkujejo zlatorumeni odtenki, drugi lahko učinkujejo moteče. Rumenozeleni odtenki, na primer, povečujejo ljubosumje in zavist.

Tudi z rumeno barvo je pri opremljanju stanovanja treba varčevati, ker je močna. Uporabimo jo le za dodatke in manjše površine, medtem ko večje površine, na primer stene, lahko obarvamo le s svetlejšimi pastelnimi odtenki te barve.

 

ZELENA

Zelena je barva sprostitve, uravnoteženosti in skladnosti z naravo. V zdravilstvu jo povezujejo z ožiljem in srcem. Če imate zdravstvene težave v teh predelih, lahko zeleno okolje vpliva blagodejno. Ker zelena barva sprošča, je primerna za živčne in neuravnotežene ljudi; pa tudi za prostore, kjer sta živčnost in stres vsakdanji pojav, na primer za delovne prostore, kjer je prisotna stalna napetost.

Zelena barva lahko v prostoru prevladuje; ga umirja in ohlaja. Uporabimo lahko več različnih odtenkov, za stene bolj pastelne. Močni, temnozeleni odtenki izražajo razkošje.

Z njo lahko opremimo praktično vse prostore, le v telovadnicah in hladnih sobah ni primerna. Zaradi pomirjevalnega učinka je posebej primerna za spalnice in otroško sobo, če je otrok nemiren.

 

TURKIZNA

Turkizna je odtenek barve med zeleno in modro. V svojih miselnih vzorcih jo povezujemo z odsevom južnih morij. Zato ohlaja, osvežuje in poživlja.

Turkizna barva zaradi svojih lastnosti prostor osveži, očisti in napolni z življenjsko energijo. V močnih, živih odtenkih jo uporabimo le za dodatke in manjše površine. Primerna je za kopalnice in druge manjše prostore, manj pa za jedilnice in prostore, ki so že zaradi svoje lege hladni.

 

MODRA

Modra je kraljevska barva, veličastna, a hkrati hladna in sterilna. Uporabiti jo moramo s premislekom. Pomirja, ohlaja in sprošča. Zdravilci jo povezujejo z dihali; kdor ima težave z njimi, mu modro okolje lahko pomaga.

V stanovanju modre barve ne ljubimo preveč. Več jo je le v mediteranskem okolju, kjer je priljubljena zaradi svoje hladnosti in ne, kakor mnogi mislijo, zaradi tradicije. Modra barva namreč bolj kot vse druge barve hladi in to so ugotovili že predniki nekaj generacij pred našo.

Modra barva vpliva na prostor tako, da ga navidezno povečuje, zrači in ohlaja. Z njo lahko opremimo prostore, ki so namenjeni sprostitvi, spalnico, kopalnico, ne pa jedilnice in prostore za rekreacijo in zabavo. Prav tako ni primerna za prostore, ki so že zaradi svoje lege v hiši hladni, na primer v kletnem stanovanju.


VIJOLIČNA

Vijolična je barva, ki jo pri snovanju stanovanjske opreme redko uporabimo. Po krivici; treba je le poznati njene lastnosti in vpliv na naše razpoloženje. Ni barva za pleskanje sten, dodatki in manjše površine v tej barvi pa prinašajo umiritev in duševno ravnotežje. Očiščuje, uravnava presnovo in blaži lakoto. Po zadnjem bi rekli, da za jedilni kot ni primerna.

Zdravilci jo povezujejo s temensko čakro, ki je najvišje v našem telesu in nas povezuje z vesoljem. Je torej barva, primerna za meditacijo. Blaži stres in strah.

Vijolična je močna barva, zato jo uporabimo previdno. Primerna je za spalnico in prostore, v katerih se sproščamo in meditiramo. V vseh drugih prostorih se vijolične barve izogibajmo. Izogibajmo se je tudi v prostorih, kjer se gibljejo duševno motene osebe.

 

 

Povzeto po:

Gradim.si


Domov.Domov.

Košarica  

(prazno)

Hitri kontakt
5 razlogov za nakup
NaSteno.si Facebook skupina

Novi izdelki

Trenutno ni novih izdelkov